PRVI IZPITI V SLOVENIJI ZA NACIONALNO POKLICNO KVALIFIKACIJO REZBAR / REZBARKA

PRVI IZPITI V SLOVENIJI ZA NPK REZBAR / REZBARKAV torek, 16. marca 2010 so v osnovni šoli Trzin, kjer imajo rezbarji Turističnega društva Kanja Trzin redne tedenske delavnice, pred strokovno komisijo prvi rezbarji polagali izpite za nacionalno poklicno kvalifikacijo. Pogoji za to so bili v spremembi Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, ki je vključil med NPK tudi poklic rezbarja/ rezbarke in ob strokovni pomoči Državnega izpitnega centra Ljubljana z vpisom društva v register izvajalcev postopka za ugotavljanje in potrjevanje NPK.
Svečanosti so se poleg številnih rezbarjev, rezbarske skupine TD Kanja Trzin, udeležili predstavniki RIS na čelu z gospodom Slavkom Lapajna. Seveda pa sta dogodek pozdravila župan Občine Trzin gospod Tone Peršak in ravnateljica OŠ Trzin gospa Helena Mazi Golob. Mentor trzinskih rezbarjev gospod Marijan Vodnik, ki skupino vodi že deseto leto, je povzel dejavnost od prvih začetkov 2001 do tega svečanega dogodka.
Prve izpite je tokrat opravilo šest rezbarjev. Zanimanje za tovrstno nacionalno poklicno kvalifikacijo je med slovenskimi rezbarji veliko in do poletja je pričakovati vsaj še eno organizirano polaganje izplitov za NPK rezbar/rezbarka.