RAZSTAVA S’KIRC

V Centru Ivana Hribarja v Trzinu je zbirko S’KIRC iz zasebne etnografske zbirke na ogled postavil MATJAŽ BROJAN, novinar, publicist, rezbar in raziskovalec krajevne preteklosti Domžal in okolice.

Kot je v vabilu Turističnega društva Kanja Trzin na odprtje razstave zapisano, je Trzin zagotovo prepoznaven po tem orodju  – sekiri; znana je kamnita sekira iz mlajše kamene dobe, sekire mesarske obrti, ki je cvetela na prelomu 20. stoletja, sekire za spravilo lesa in tudi sekire kot turistični spominki. Trzinci  še zdaj prisegajo na “trzinsko s’kerco” ki je bila nekdaj zbadljiv simbol za kraj in negove prednike.
V pozdravnem nagovoru se  je župan občine Trzin g. Tone Peršak zahvalil gospodu Marjažu Brojanu za bogat prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine in postavitvi na ogled enega od orodij – sekirice. V nadaljevanju je ponazoril verjetno verzijo, kako je sekirica predvsem kot delovno orodje povezana s Trzinom. Avtor razstave  vabljenim pripoveduje, kako in zakaj je njegovo zanimanje že v otroških letih vzbudilo tesarsko orodje – sekira, s katero so povezani njegovi predniki in na odprtju razstave dodaja o svojih začetkih sestavljanja zasebne zbirke orodij naše kulturne dediščine. Spremno besedo in zahvalo gospodu Brojanu je  imel prof. dr. Janez Bogataj, ki je posebej poudaril, da so tudi orodja bogate slovenske dediščine osnova danes tolikokrat izrečeni besedi trajnostni razvoj, ker tega, tudi brez bogatega znanja naših prednikov, ni. Predvsem mladina je tista, na katero je treba prenašati zavedanje za pomenu kulturne dediščine, ki se je izoblikovala v dolgih stoletjih razvoja  naše družbe. Zgodbi o trzinski kamniti sekirici dr. Nika Sadnikarja  so obiskovalci poslušali z zanimanjem, kot so ob prijetnem druženju razstavo  z zanimanjem ogledali.
V kulturnem programu je nekaj ljudskih pesmi zapela moška pevska skupina Kerlci.  
Razstava bo na ogled do 2. novembra 2010, v času uradnih ur Občinskega informacijskega  središča, Ljubljanska 12/f  Trzin.