DEDIŠČINA JE DOTA ZA PRIHODNOST

DEDIŠČINA JE DOTA ZA PRIHODNOST

Osrednja nosilka projekta Dediščina povezuje generacije”, ki je bil prav tako vključen v letošnje Dneve evropske kulturne dediščine, je bila Osnovna šola Trzin.  V projekt se je vključilo tudi Turistično društvo Kanja z vsem, kar sodi v dejavnost zbiranja, ohranjanja in osmišljanja dediščine.
Dodamo naj, da je  TD Kanja ob tej priliki pripravilo razstavo že zbrane kulturne oz. etnološke dediščine Trzina. Obiskovalci so lahko videli nekaj primerkov pisne dokumentcije /obrtna dovoljena, spričevala, družinske fotografije/, prikaz starih običajev kot ličkanja koruze in izdelke iz slame /copate, polnila za žimnice/, prikaz žetja ajde in kulinariko ob tovrstnih opravilih. Razstavljeni so bili tudi predmeti značilnih trzinskih obrti: mesarstva, čiščene stekla, ročnih del, nastalih ob dolgih zimskih večerih. Razstavo so dopolnjevale fotografije stavbne dediščine in fotografije pomembnih trzinskih rojakov.
Na dnevih evropske kulturne dediščine, ki so najpomembnejši skupni projekt Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture, Trzin sodeluje drugo leto /lani Hribarjevo leto/. Tudi v prihodne se želimo na to temo vključiti med slovenske kraje, ki v tednu dni ponujajo obiskovalcem številne kulturne dogodke. 
Foto galerijo o prireditvi si lahko ogledate na spletni strani Osnovne šole Trzin http://www.os-trzin.si/index.php/2011-11-28-06-28-54/category/52-kulturna-dediscina