II. SREČANJE S TRZINSKIMI ROJAKI

II. SREČANJE S TRZINSKIMI ROJAKI

Letošnje, drugo srečanje s Trzinskimi rojaki, ki ga organiziramo v Turističnem društvu Kanja in ga finančno ter s prisotnostjo podpira tudi Občina Trzin, je bila ena od prireditev, vključena v Dneve evropske kulturne dediščine. Zato so bile tudi priprave na srečanje v tej smeri.
Zagotovo so rojaki želeli spoznati razvoj rojstnega kraja, kar so si lahko ogledali preko video kolaža v trzinskem centru Ivana Hribarja – dvorani Marjance Ručigaj. Sicer pa je bilo dopoldne namenjeno za klepet ob priložnostni pogostitvi.  Ogled razstave rojaka Jožeta Töniga in pričevanje o pomembnem trzinskem rojaku Ivanu Hribarju, katerega doprsni kip stoji  v po njem imenovanem občinskem informacijskem središču. Gostom smo ponudili promocijsko gradivo, edicije iz trzinske zgodovine in dediščine ter spominke.  
Drugi del srečanja je bil namenjen sprehodu po prvotnem delu Trzina, obujanju spominov na nekdanji utrip kraja ter dediščini, ki je v tem delu vasi še ohranjena. Žal je marsikaj že izginilo, vendar zavest med ljudmi za zaščito dediščine je vedno bolj prisotna. Kako jo ohraniti in strokovno zaščititi, pa je med drugim tudi poslanstvo Zavoda za kulturno dediščino, katerega predstavnica Renata Pamič je bila tokratna naša gostja. Posebno pozornost je namenila obnavljanju Jefačenkove domačije, nad katero njihov zavod strokovno bdi. Z njo bo Trzin dobil vzorno spominsko zbirko, ki bo pričala o nekdanjem živlenju in  o pomembnih dogodkih trzinske zgodovine. Za rojake, ki niso zmogli poti, je bila na voljo vprega Franca Florjančiča. 

Pozno popoldne pa še druženje v gostilni Pr’Narobet, nastop folklorne skupineTurističnega društva Kanja “Trzinka” in nepogrešljivih harmonikarev Mihe in Uroša. In zaključek: “Vidimo se drugo leto, vabite nas na trzinske prireditve, mi pa bomo zapisovali spomine”.